Αρκετοί από εμάς καθημερινά διαβάζουμε άρθρα που αναφέρονται σε κάποια ηλεκτρονική επίθεση. Λόγω της εκτεταμένης χρήσης του διαδικτύου το χρησιμοποιούμε αρκετά είτε πρόκειται για τραπεζικές συναλλαγές είτε για αγορές. Προσέχουμε όμως που χρησιμοποιούμε τα προσωπικά μας στοιχεία;

Γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέχουμε; Ποια βήματα πρέπει να ακολουθούμε για να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο; Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποια βασικά στοιχεία.

 Κωδικοί πρόσβασης
Οι κωδικοί πρόσβασης χρησιμοποιούνται από το 1961 και είναι ευρέως διαδεδομένοι και σήμερα, καθώς ακόμη τους χρησιμοποιούμε. Οι κωδικοί που χρησιμοποιούμε όμως δεν είναι αρκετά ασφαλείς καθώς συνήθως περιέχουν κάτι που αφορά εμάς όπως το όνομα μας, την ημερομηνιά γέννησης μας και άλλα στοιχεία εύκολα να τα μαντέψει κάποιος. Έτσι, οι κωδικοί μας θα πρέπει να είναι πιο ασφαλείς, να περιέχουν πεζοκεφαλαία, αριθμούς και σύμβολα.
Αρκετοί από εμάς αυτό που κάνουμε και πρέπει να σταματήσουμε είναι ότι χρησιμοποιούμε τους ίδιους κωδικούς (όνομα χρήστη και κωδικό χρήστη) σε διάφορες ιστοσελίδες. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείς εμείς να θεωρούμε ευκολία να έχουμε τους ίδιους κωδικούς και να μην χρειάζεται να θυμόμαστε διαφορετικούς αυτό όμως δεν είναι ασφαλές. Αν κάποιος hacker κάνει επίθεση σε μία ιστοσελίδα και πάρει τους κωδικούς μας τότε αυτόμάτως έχει πρόσβαση και σε άλλες ιστοσελίδες που έχουμε λογαριασμό ή ακόμη και στο email μας.

 Επιλέξτε ασφαλή και διαφορετικά passwords! 


 Eπίπεδα ασφαλείας
Ο τρόπος με τον οποίο ένας υπολογιστής επικαιροποιεί ότι είστε αυτός που είστε γίνεται με κάποια βασικά στοιχεία όπως τα παρακάτω:

  • Κάτι που ξέρεις
  • Κάτι που έχεις
  • Κάτι που είσαι
"Κάτι που ξέρεις" είναι ο κωδικός πρόσβασης που έχεις για τον εκάστοτε λογαριασμό που έχεις δημιουργήσει. Αν όμως κάποιος αποκτήσεις πρόσβαση στον κωδικό με τον οποιονδήποτε τρόπο τότε αποκτάει αυτόματα πρόσβαση στο λογαριασμό σας.
"Κάτι που έχεις" είναι μια επιπλέον προστασία στον λογαριασμό σου αν ο κωδικός σου υποκλαπεί. Αυτό λειτουργεί ως επιπρόσθετος κωδικός μετά την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης. Ο τρόπος που δημιουργείται είναι μέσω μια εφαρμογής στο κινητό σας, το οποίο είναι γνωστό ως Two-Factor Authentication.
"Κάτι που είσαι" αναφέρεται σε κάποιο χαρακτηριστικό σας όπως η ίριδα του ματιού ή το δακτυλικό αποτύπωμα. Αυτός ο τρόπος εφαρμόζεται σιγά σιγά στα κινητά τηλέφωνα.

 Χρησιμοποιείστε στους λογαριασμούς σας το Two-Factor Authentication! 

 Ελέγξτε τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε
Όταν κάνετε πλοήγηση σε μια ιστοσελίδα εύκολα μπορείτε να δείτε αν είναι ασφαλής για να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς σας. Πως γίνεται αυτό; Πάνω αριστερά σε κάθε browser βλέπετε αν έχει πράσινη μπάρα, το λουκετάκι ακόμη και την αρχή του url να είναι "https", τότε σημαίνει ότι χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση και είστε ασφαλής.
Επίσης θα πρέπει να προσέχετε αρκετά τα email που υποτίθεται ότι στέλνονται από την τράπεζα σας και προσπαθούν να εκμαιεύσουν στοιχεία σας. Μην ακολουθείτε κάποιο link από αυτά αλλά επισκευθείτε απευθείας την ιστοσελίδα της τράπεζας σας.

Ακολουθόντας κάποιες βασικές συμβουλές μπορείτε να προστατευτείτε από αρκετές απειλές.


Ενεργοποιήστε ένα πιστοποιητικό SSL για μέγιστη ασφάλεια στην ιστοσελίδα σας μέσα από το innoview.gr!