Το HTTP είναι το πρωτόκολλο που χειρίζεται τις συνδέσεις μεταξύ του web server και του browser. Το HTTP/2 είναι μια σημαντική αναθεώρηση του πρωτοκόλλου HTTP που χρησιμοποιείται από τον παγκόσμιο ιστό. Eίναι η νέα έκδοση του HTTP μετά το HTTP 1.1 το οποίο τυποποιήθηκε το 1997.

Πώς λειτουργεί το HTTP/2; Η λειτουργία του εστιάζει στη βελτιστοποίηση της ροής περιεχομένου μεταξύ των χρηστών και των servers. Η νέα έκδοση του πρωτοκόλλου είναι πλήρως συμβατή με την προηγούμενη η οποία ήταν η HTTP 1.1, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιστοσελίδες να λειτουργούν εξίσου ορθά είτε με το ένα πρωτόκολλο είτε με το άλλο. Η επιλογή για το ποιό πρωτόκολλο θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ του HTTP 1.1 και HTTP/2, είναι αν υποστηρίζεται τόσο απο τον browser που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε χρήστης όσο και από τον server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα. Αν και τα δύο υποστηρίζουν HTTP/2 τότε θα επιλεγεί αυτό. Με τη χρήση της νέας αναθεώρησης του HTTP γίνεται χρήση χαρακτηριστικών όπως η συμπίεση, η πολυπλεξία και το server push για τη βελτιστοποίηση της σύνδεσης. Αν δεν υποστηρίζεται σε ένα απο τα δύο μέρη (browser χρήστη, web server) το HTTP/2 τότε χρησιμοποιείται και απο τις δύο πλευρές το HTTP 1.1.

Έχει παραμείνει ίδιο ένα μεγάλο μέρος τις λειτουργικότητας του αρχικού πρωτοκόλλου, ο λόγος που έγινε αυτό είναι για να υπάρχει συβατότητα μεταξύ των δύο. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ του HTTP 1.1 και του HTTP/2 οι οποίες θα αναλυθούν παρακάτω.

 Ταυτόχρονες συνδέσεις ή πολυπλεξία
Με το HTTP 1.1 επιστρέφεται μόνο ένας πόρος σε μια στιγμή, ενώ με το HTTP/2 επιστρέφονται πολλοί πόροι ταυτόχρονα μέσω μίας μόνο σύνδεσης, όπως απεικονίζεται και στην παρακάτω εικόνα.



 Bελτιστοποίηση επικεφαλίδας
Κάθε αίτηση που πραγματοποιείται μέσω HTTP περιέχει πληροφορίες κεφαλίδας. Με το HTTP 1.1, σε μία συνεδρία πολλές από τις κεφαλίδες επαναλαμβάνονται. Σε αντίθεση με το HTTP/2 το οποίο αφαιρεί τις περιττές κεφαλίδες και στη συνέχεια συμπιέζει τις υπόλοιπες.

 Δυαδική μορφή
Με το HTTP 1.1 τα δεδομένα στέλνονται σε μορφή κειμένου, ενώ με το HTTP/2 στέλνονται σε δυαδική μορφή. Κατ' αυτόν τον τρόπο μειώνεται το ποσοστό των λαθών και των ανεπαρκειών που υπάρχουν στη μορφή κειμένου.

 Server push
Με το HTTP 1.1, οι servers πρέπει να περιμένουν να ξεκινήσει μια σύνδεση από το χρήστη. Στο HTTP/2 όμως οι διακομιστές έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τους πόρους για τους χρήστες προληπτικά, πριν ξεκινήσει η σύνδεση.

Οι περισσότεροι browsers όπως ο Microsoft Edge, ο Firefox, ο Chrome, ο Safari και ο Chrome για Android υποστηρίζουν HTTP/2, καθώς επίσης και αρκετοί web servers όπως ο Apache και o NGINX. Οι υπηρεσίες φιλοξενίας του innoview.gr παρέχουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

Δείτε τις υπηρεσίες φιλοξενίας του innoview.gr και επωφεληθείτε!