website-downtime Όταν ένα σημαντικό κομμάτι της επιχείρησης σας είναι η ιστοσελίδα της, μια διακοπή λειτουργίας (downtime) της θα ήταν επιζήμια για το μέλλον της επαγγελματικής σας εικόνας. Η πρώτη σκέψη σε μία τέτοια περίπτωση είναι τα χρήματα που χάνεται σε σχέση με τη διάρκεια του downtime.

Μια διακοπή λειτουργίας μπορεί να προκαλέσει απώλεια χρημάτων, δυσαρέσκεια πελατών καθώς επίσης και χαμηλή βαθμολογία από τις διάφορες μηχανές αναζήτησης. Ως κάτοχος ιστοσελίδας έχετε επιλογές ώστε να μειώσετε τις επιπτώσεις απο πιθανά downtimes. Αρκετόι είναι οι κάτοχοι ιστοσελίδων οι οποίοι στηρίζονται στον πάροχο hosting τους αντί να προετοιμάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες καταστάσεις.

Η αδυναμία πρόσβασης στην ιστοσελίδα ή η διακοπή λειτουργίας της μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Το να αποφευχθούν αυτές οι διακοπές ή να είναι μηδενικές είναι σχεδόν απίθανο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προετοιμαστείτε για προγραμματισμένες ή μη, διακοπές λειτουργίας της ιστοσελίδας σας. Είναι πιο έυκολο να προετοιμαστείτε αν είστε ενήμερος για τις κύριες αιτίες καθώς και να αναγνωρίζετε τους λόγους για το downtime της.

Παρακάτω θα δούμε ποιές είναι οι περιπτώσεις για προγραμματισμένες και μη, διακοπές λειτουργίας και πως να είσαστε προετοιμασμένοι.

  • Προγραμματισμένες διακοπές: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι κάθε είδους λογισμικού και υλικού αναβαθμίσεις. Αυτές στην ουσία προκαλούν αργή φόρτωση της ιστοσελίδας ή και καθόλου πρόσβαση σε αυτή.
  • Μη προγραμματισμένες διακοπές: Αυτές οι διακοπές είναι ζημιογόνες για τις επιχειρήσεις. Μπορεί να προκληθούν λόγω αστοχίας εξαρτήματος, λόγω κάποιας παρέμβασης απο hackers ή μπορεί να είναι από κάποια φυσική καταστροφή.
 Σημαντικό είναι να κάνετε backup ώστε να μπορείτε να κάνετε επαναφορά δεδομένων! 

Βλέποντας τους λόγους που προκαλούν αυτές τις διακοπές ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να τις αντιμετωπίσουμε.

  • Προετοιμασία για προγραμματισμένες διακοπές: Μια πολύ καλή λύση και άκρως επαγγελματική είναι να ενημερώσετε τους πελάτες σας μέσω e-mail σχετικά με την διακοπή που θα υπάρχει. Η σωστή ενημέρωση των πελατών θα μειώσει τις επιπτώσεις για τη διάρκεια που δεν θα έχουν πρόσβαση. Καλό θα ήταν κατα τη διάρκεια του downtime να χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος κωδικός HTTP (π.χ. 503 Service Unavailable, The server is currently unavailable because it is overloaded or down for maintenance. Generally, this is a temporary state). Ο κατάλληλος κωδικός HTTP σας βοηθάει να διατηρήσετε την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης που είχατε πριν την περίδο του downtime.
  • Προετοιμασία για μη προγραμματισμένες διακοπές: Ο πάροχος hosting μπορεί να σας ενημερώσει για τις προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας ωστόσο οι μη προγραμματισμένες είναι αναπόφευκτες. Κάθε πάροχος κάνει παρακολούθηση των ιστοσελίδων (website monitoring) που φιλοξενεί, όπου είναι ο καλύτερος τρόπος για την άμεση ενημέρωση και αντιμετώπιση των μη προγραματισμένων διακοπών λειτουργίας.
Αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να διαχειριστείτε τις διακοπές λειτουργίας της ιστοσελίδας σας.
Αποκτήστε τώρα μια υπηρεσία Cloud Linux Hosting από το innoview.gr και αποκτήστε το μέγιστο uptime!