Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και σε ένα digital project η αρχή γίνεται με την επιλογή αγοράς ενός domain και web hosting. Οι περισσότερες εταιρείες σας δίνουν τη δυνατότητα να αγοράσετε και domain και hosting διαφημίζοντας τις υπηρεσίες φιλοξενίας τους στο ίδιο παράθυρο με την ολοκλήρωση της αγοράς domain.

Ωστόσο, το hosting είναι σημαντικό από πρακτικής πλευράς και θα καθορίσει το πόσο καλά θα δουλέψει το project που θα στήσουμε. Μια υπηρεσία φιλοξενίας με προβλήματα θα διώξει κόσμο από την ιστοσελίδα μας. Ένα hosting χωρίς προβλήματα θα προσκαλέσει ακόμα περισσότερο. Προφανώς, η ποιότητα συνοδεύεται και από το ανάλογο κόστος. Έχει διαφορά το hosting των 10 ευρώ το χρόνο από το hosting των 10 ευρώ το μήνα. Γι' αυτό εδώ ασχοληθήκαμε με τα πιο βασικά κριτήρια από το λιγότερο στο περισσότερο σημαντικό.

Εναλλακτικά domain. Οι περισσότερες εταιρείες θα αγοράσουν το ".gr" αλλά δεν θα σκεφτούν ότι χωρίς την κατοχύρωση των υπόλοιπων καταλήξεων χάνουν traffic (επισκέπτες). Καλό είναι ο host να σου δίνει την επιλογή να "παρκάρεις" τα εναλλακτικά domain (π.χ. το ίδιο domain με παύλα ή με ορθογραφικά) κάτω από το βασικό ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Back up. Ακούγεται αυτονόητο αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν χάσει όλο τους το περιεχόμενο από κάποιο mass delete ή κάποιο πρόβλημα κακόβουλης ενέργειας. Κάποιοι host προσφέρουν αυτή την επιλογή ενσωματωμένη στη βασική υπηρεσία φιλοξενίας προκειμένου να έχουν αυτοί το κεφάλι τους ήσυχο, άλλοι περιμένουν από τον πελάτη να τους το ζητήσει και το χρεώνουν έξτρα. Η πρακτική λέει ότι το καθημερινό backup είναι σαν να δένεις το γάιδαρό σου.

All inclusive. Κάτι σαν τη διαμονή σε ξενοδοχείο. Καλό είναι να μην ψάχνουμε για πετσέτες ή νερό το πρωί. Η λογική είναι να υπολογίσουμε τι περίπου θα χρειαστούμε σε πρώτη φάση, π.χ. αριθμό mail, και να συμπεριλαμβάνονται σε μια βασική υπηρεσία φιλοξενίας. Αλλιώς θα πρέπει να βάζουμε το χέρι στην τσέπη κάθε τόσο και συνολικά θα είναι πιο ακριβό. Το innoview.gr, για παράδειγμα σας προσφέρει όλες τις υπηρεσίες φιλοξενίας με απεριόριστα χαρακτηριστικά όπως emails, domain, ftp κ.α. και το μόνο που πρέπει να επιλέξετε εσείς σύμφωνα με τις ανάγκες σας είναι ο χώρος στο δίσκο που χρησιμοποιεί η ιστοσελίδα (quota) και η μηναία κίνηση δεδομένων (bandwidth).

Scale up. Οι ιστοσελίδες μεγαλώνουν ή κλείνουν. Στην ευτυχή περίπτωση που το δικό μας μεγαλώνει, θα ήταν καλό να μπορούμε να αλλάξουμε υπηρεσία φιλοξενίας (hosting plan) με σχετική ευκολία και σχετικά οικονομικά. Το αντίθετο σημαίνει ότι θα πρέπει να βρούμε νέο πάροχο που δεν είναι καταστροφή αλλά δεν είναι και κάτι απαραίτητο. Οι υπηρεσίες φιλοξενίας του innoview.gr είναι εκτός από οικονομικά και απολύτως ευέλικτα. Δηλαδή ανά πάσα στιγμή μπορείτε να τα αναβαθμίσετε αν αυξηθούν οι ανάγκες σας, είτε να τα υποβαθμίσετε από τις διαθέσιμες υπηρεσίες φιλοξενίας μας.

Αλλαγή παρόχου. Όταν αποφασίσουμε ότι πάμε από έναν host σε κάποιον άλλο, θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε με ευκολία και χωρίς πρέπει να είμαστε τεχνικοί. Αυτό είναι κάτι που θα εξασφαλίσει ο καλός πάροχος. Ο κακός πάροχος θα βρίσκει συνεχώς τεχνικές προφάσεις. Καλύτερα λοιπόν να έχουμε στο νου μας και αυτόν τον παράγοντα όταν αναζητάμε εταιρεία για hosting, παρά να διαπιστώσουμε ότι παντρευτήκαμε έναν πάροχο για πάντα.

Τεχνική υποστήριξη. Κανένα σύστημα δεν είναι 100% απαλλαγμένο από πιθανά τεχνικά προβλήματα ενώ και τα hosting services χρειάζονται αναβαθμίσεις ασφαλείας. Από τη στιγμή που τα προβλήματα είναι μέσα στο παιχνίδι, θα πρέπει να λύνονται με ένα απλό email 24/7 και οι τεχνικοί να δουλεύουν πάνω στο πρόβλημα πριν το ανακαλύψουμε εμείς. Το τηλέφωνο φυσικά είναι bonus.



Υποστήριξη Wordpress, Joomla, Drupal και Magento. Ένας καλός host θα πρέπει να υποστηρίζει όλες τις συνηθισμένες πλατφόρμες/ συστήματα διαχείρισης περιεχομένου για να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και αν είναι δυνατόν να υποστηρίζει την δυνατότητα να τις εγκαθιστούμε με μία απλή διαδικασία (το πάτημα ενός κουμπιού).

Επιλογή dedicated server. To shared hosting, η πιο δημοφιλής επιλογή, κατεβάζει το κόστος μέχρι και στα 20 ευρώ το έτος. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι διαμοιράζονται οι πόροι του μηχανήματος σε όλες τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν τον ίδιο server και θα επηρεάσει ίσως τις επιδόσεις της δικής μας. Ένας dedicated server αξίζει όταν έχουμε φτάσει στο σημείο εκείνο που το αντέχουμε οικονομικά. Για παράδειγμα, με την υπηρεσία φιλοξενίας INNOVIEW Small και 20 ευρώ ανά έτος μπορείτε να έχετε, 1500 MB Quota, 50 GB Bandwidth/ μήνα, απεριόριστες βάσεις, απεριόριστα Email, cPanel εύκολης διαχείρισης όλων των δυνατοτήτων. Σε ότι αφορά έναν Dedicated Server, με το INNOVIEW Beginner θα μπορείτε να έχετε 2 x 2 TB, με απεριόριστο Bandwidth, 32 GB RAM και μία Dedicated IP μόνο με 63 ευρώ το μήνα για παράδειγμα αλλά είναι για περιπτώσεις που πραγματικά χρειάζονται μια τέτοια λύση.

Ευκολία στο χειρισμό. Κάποιοι host δίνουν τα gigabyte με άνεση και απεριόριστα γιατί το service τους είναι πολύ δύσχρηστο. Και ανάποδα. Το service είναι τέλειο αλλά τα gigabyte μέτρια. Από τα δύο το λιγότερο κακό είναι το δεύτερο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πρόσβαση με ftp και τα email από το διαδίκτυο.

Uptime. Κάτι αντίστοιχο με τα αντίγραφα ασφαλείας είναι και το uptime του service. Δηλαδή η διαθεσιμότητα της υπηρεσίας, πόσο συχνά δεν υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας στην ιστοσελίδα μας. Ένας καλός host πρέπει να έχει πολιτική SLA που να διασφαλίζει να αποζημιώνει τους πελάτες του εφόσον κάτι τύχει. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι επιστήμονας για να ζητήσει κάτι εξειδικευμένο, απλά να ψάξει τις βαθμολογίες και τις κριτικές του κάθε host.

Ανακαλύψτε σήμερα την αξιοπιστία και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τις υπηρεσίες φιλοξενίας του innoview.gr και αποκτήστε ένα με εγγύηση επιστροφής χρημάτων 60 ημερών χωρίς αιτιολογία!