Η καθημερινότητα μας γίνεται συνεχώς πιο γρήγορη, έτσι και οι απαιτήσεις μας είναι να είναι όλα πιο γρήγορα. Όταν θέλουμε να βρούμε κάτι η πρώτη σκέψη μας είναι το διαδίκτυο. Όταν μια ιστοσελίδα είναι αργή θα την αφήσουμε και θα πάμε σε επόμενη ώστε να βρούμε την πιο γρήγορη.

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφέρει τι είναι το HTTP/2 και ποιες οι διαφορές του με το HTTP/1.1. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν για να έχουμε την ταχύτητα του HTTP/2.

 Να είναι εγκατεστημένο πιστοποιητικό SSL στην ιστοσελίδα.
 Ο server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας να υποστηρίζει HTTP/2 και ALPN.
 Ο browser να υποστηρίζει το HTTP/2.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι εννοούμε με τα παραπάνω.

Τι ακριβώς εννοούμε με το να είναι εγκατεστημένο ένα πιστοποιητικό SSL σε μια ιστοσελίδα; Αναγνωρίζουμε αν μια ιστοσελίδα έχει ένα πιστοποιητικό SSL αν έχει στο url το λουκετάκι ή την πράσινη μπάρα καθώς επίσης και το γράμμα «s» στο http. Για να έχετε την ταχύτητα του HTTP/2 θα πρέπει το πιστοποιητικό SSL να είναι εγκατεστημένο σε όλη την ιστοσελίδα και όχι μόνο σε ένα σημείο, παραδείγματος χάρη στο καλάθι αγορών αν αφορά ηλεκτρονικό κατάστημα.

Γιατί ο server θα πρέπει να υποστηρίζει HTTP/2 και ALPN; Το ALPN (Application-Layer Protocol Negotiation) είναι επέκταση του TLS. Αυτό είναι το πρωτόκολλο το οποίο επιτρέπει σε μια εφαρμογή να επιλέγει ποιο πρωτόκολλο θα πρέπει να εκτελείται μέσω μιας ασφαλούς σύνδεσης με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι άμεση και γρήγορη η φόρτωση της ιστοσελίδας. Το ALPN είναι απαραίτητο για το HTTP/2 καθώς βελτιώνεται η συμπίεση των ιστοσελίδων και έτσι μειώνεται ο χρόνος καθυστέρησης.

Τέλος, για να έχουμε την ταχύτητα του HTTP/2 εκτός από τα παραπάνω θα πρέπει και ο browser που χρησιμοποιούμε να το υποστηρίζει. Μπορείτε να δείτε εδώ τις εκδόσεις των browsers που το υποστηρίζουν.

Το HTTP/2 προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα απόδοσης. Επίσης, εκτός από την ασφάλεια στην ιστοσελίδα παρέχει και καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί η ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων που έχουν βελτιστοποιηθεί και βγαίνουν μέσω HTTP/2 είναι 50% έως και 70% πιο αυξημένη σε σχέση με αυτές που βγαίνουν μέσω HTTP/1.1. Τα προγράμματα περιήγησης (Chrome, Mozzila, κ.α.) υποστηρίζουν το HTTP/2 μόνο μέσω HTTPS.

Οι servers των υπηρεσιών φιλοξενίας του innoview.gr, τόσο σε Cloud Linux Hosting όσο και Windows Hosting, υποστηρίζουν πλήρως το HTTP/2 και το ALPN.
Επιλέξτε μια υπηρεσία hosting μέσα από το innoview.gr για να επωφεληθείτε των ταχυτήτων του HTTP/2!