Στην εποχή μας οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σχεδόν σε καθημερινή βάση. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουμε πως λειτουργεί το διαδίκτυο; Πίσω από αυτό που βλέπουμε εμείς στις οθόνες μας υπάρχει το πρωτόκολλο IP, πάνω στο οποίο έχει χτιστεί το διαδίκτυο.

Ας δούμε τι είναι το πρωτόκολλο IP. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είναι αυτό που κάνει τη δρομολόγηση των δεδομένων στα διάφορα δίκτυα. Η πρώτη έκδοση του Πρωτοκόλλου IP, ήταν η έκδοση 4 (IPv4) η οποία είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα σε όλο το διαδίκτυο. Ωστόσο, λόγω της συνεχόμενης ανάπτυξης του διαδικτύου δεν επαρκούν οι διευθύνσεις, έτσι έχει αναπτυχθεί η επόμενη έκδοση του πρωτοκόλλου, η έκδοση 6 (IPv6), η οποία είναι εν ενεργεία και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Παρόλο όμως που όλοι υποδεχθήκανε τη νέα έκδοση και κάποιοι τη χρησιμοποιούν δεν την προτιμούν καθώς οι διευθύνσεις IP είναι μεγάλες και δυσκολομνημόνευτες.

Παρακάτω θα δούμε κάποια από τα χαρακτηριστικά του IPv6.

  Μεγαλύτερο εύρος διευθύνσεων.
Η τωρινή κατάσταση με το IPv4 είναι 232 και η μελλοντική με το IPv6 2128.

  Ανεπίσημη αυτόματη απόδοση διευθύνσεων (Stateless address autoconfiguration (SLAAC)).
Οι συσκευές που συνδέονται σε ένα δίκτυο IPv6 μπορούν να αποδώσουν αυτόματα στον εαυτό τους μία IPv6 διεύθυνση.

  Απλοποίηση της επεξεργασίας από τους δρομολογητές.
Η επικεφαλίδα και η προώθηση του πακέτου έχουν απλοποιηθεί στο IPv6.

  Κινητικότητα
Δεν χρειάζεται επαναρίθμηση όταν μετακινηθούν ολόκληρα υποδίκτυα σε άλλους δρομολογητές καθώς οι δρομολογητές του IPv6 το κάνουν μόνοι τους.

  Αναπαράσταση διευθύνσεων
Τα 128 bits μιας IPv6 διεύθυνσης, αναπαρίστανται σαν 8 ομάδες των 16 bits η κάθεμία. Ένα παράδειγμα αυτής της μορφής διεύθυνσης είναι: 3ffe:1900:4545:3:200:f8ff:fe21:67cf.

Μία βασική διαφορά του Ipv4 και του IPv6 είναι ο τρόπος που απεικονίζονται οι διευθύνσεις. Η διεύθυνση IP είναι σε δυαδική μορφή αλλά μπορεί να γραφτεί και σε μορφή την οποία μπορεί να διαβάσει κάποιος.
Έτσι, μια αριθμητική διεύθυνση 32-bit, η οποία είναι η IPv4, γράφεται σε δεκαδική μοφή σε 4 ομάδες όπου ο διαχωρισμός γίνεται με μια τελεία. Κάθε αριθμός μπορεί να είναι 0 έως 255. Μια τέτοια διεύθυνση μπορεί να είναι η 9.120.13.210.
Από την άλλη πλευρά οι διευθύνσεις IPv6 είναι αριθμητικές διευθύνσεις των 128-bit όπου γράφονται σε δεκαεξαδική μορφή των 8 ομάδων και διαχωρίζονται με άνω-κάτω τελέια. Η μορφή μιας τέτοιας διεύθυνσης είναι: 3ffe:1300:6565:8:700:a8ab:cd31:67b

Οι υπηρεσίες hosting του innoview.gr είναι πλήρως συμβατές για τις διευθύνσεις IPv6 χωρίς κανένα πρόβλημα.

Επιλέξτε σήμερα μια υπηρεσία hosting μέσα από το innoview.gr!